?>
0723144655 office@ifluid.ro

Principiul transferului de chei

Sistemele de interblocare cu incuietori de siguranta asigura securitatea procedurilor de acces prin blocarea etapelor ulterioare pana la executarea celor care trebuie realizate anterior avand la baza “principiul transferului de chei”.

Principiul are la baza ideea ca o cheie nu se poate afla in doua locuri in acelasi timp. Sistemele noastre „obliga” lucratorul sa execute procedura, operatiune de intretinere sau exploatare, asa cum a fost conceputa, nepermitand scurtcircuitarea etapelor sau neexecutarea lor.

Sistemul presupune blocarea sursei de alimentare cu energie si deblocarea punctului de acces cu incuietori actionate de chei comune. Izolare → Transfer → Acces. Gama larga de incuietori permite blocarea majoritatii circuitelor de comanda, de comutatie sau acces.

sisteme interblocare principiul transferului de chei

Video YouTube: vezi

Fabrica de ambalat cereale din Romania:

Cheia din intreruptorul trifazic tip RTK Lock1E 1xC9 BoB – 11 kW este blocata in timpul cat instalatia este alimentata cu energie electrica. Curatarea cutitului circular pentru operatiunile de mentenanta, impune deschiderea incuietorii cu lant tip NX Lock C20 2E 0L.

Pentru a avea acces la cutitul circular trebuie sa opresc alimentarea cu energie electrica prin deblocarea cheii din intrerupatorul RTK, transferul si blocarea cheii in incuietoaare tip NX si deschiderea acesteia urmat de accesul in zona cutitului circular pentru curatare.

Dupa terminarea operatiunii, se inchide capacul, se blocheaza lantul, iar acum pot scoate cheia din incuietoare si sa o transfer inapoi la intrerupator si sa alimentez instalatia cu energie electrica.

In mod natural instalatia este dotata de producator cu un sistem LOTO de baza intrerupator de presiune situat sub capac, iar la deschiderea acestuia, instalatia se opreste automat, dar din pacate managerii au constatat ca operatorii legau cu elastic intreruptorul si cutitul continua sa se invarteasca in timp ce capacul era deschis ceea ce este total interzis.

In fapt acesta aceasta este diferenta intre LOTO standard si sistemul interlocking. LOTO are nevoie de conformarea operatorului, sistemul interlocking nu presupune o asemenea conditie, ci obliga operatorul sa se conformeze.

sisteme interblocare principiul transferului de chei
In proiectarea sistemelor de interblocare se urmaresc urmatorii pasi:

  • Ceea ce trebuie izolat
  • Cate puncte de acces sunt
  • Ce fel de acces este necesar